Zapékané brambory s mletým masem a cuketou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 500 g Cuketa
- 250 g Salám Gothajský
- 150 g Sýr Eidam cihla 30%
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 4.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1213 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 93 g
- Sodík 1062 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 322.8 mg
- Draslík 1568.9 mg
- Vláknina 12841.8 mg
- Vitamín A 12841.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50 mg
- Vitamín E 11.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme doměkka ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, vychlazené oloupeme a nakrájíme na kolečka.
-
2
Omyjeme cuketu, pokrájíme na kolečka, dáme na mísu, lehce osolíme z každé strany (asi 1 lžička) a necháme vypotit.
-
3
Očištěné cibule a česnek pokrájíme nadrobno. Měkký točený salám sloupneme a pokrájíme na kolečka. V misce vyšleháme vajíčka se smetanou, bílým pepřem a solí (1/2 lžičky). Tvrdý sýr nastrouháme. Zralá rajčata omyjeme a pokrájíme na kolečka.
-
4
V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Na cibuli přidáme mleté maso, 1-1.5 lžičku soli (podle chuti), majoránku, červenou papriku, pepř a chilli. Směs za stálého míchání opékáme dozlatova, přimícháme rajčatový protlak, 0.5 dl vody a pod pokličkou dusíme 5-8 minut.
-
5
Zapékací mísu vytřeme olejem (2 lžíce). Na dno dáme vrstvu brambor, které osolíme (1 lžička) a posypeme kmínem. Na brambory rozložíme vrstvu mletého masa, na ni dáme vrstvu salámu, pak vrstvu cukety (přebytečnou vodu z cuket jsme slili). Vše zalijeme rozšlehanými vejci, zasypeme sýrem a dáme do předehřáté trouby péct. Pekáč zakryjeme a pokrm pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
-
6
Rozdělíme na talíře a ihned podáváme.