Maškrta ze salaše

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 60 g Slanina vepřová
  • 250 g Zelí kysané
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Paprika červená
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vepřové kotlety
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 dl Voda pitná
  • 0.5 šálek Fazole červené
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
  • 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 587 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 697 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 79.2 mg
  • Draslík 1521.6 mg
  • Vláknina 28890.6 mg
  • Vitamín A 28890.6 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Barevné fazole namočíme den předem do studené vody (1/2 šálku fazolí + šálek vody).

  • 2

    Druhý den fazole dáme vařit s 2.5 dl vody a 0.5 lžičkou majoránky. Vaříme je přibližně 1-1.5 hodiny doměkka, podle druhu fazolí. Uvařené fazole scedíme.

  • 3

    Mezitím připravíme 4 vepřové kotlety bez kosti, které omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev.

  • 4

    V pánvi rozpálíme olej a kotlety zprudka restujeme z každé strany dozlatova.

  • 5

    Kotlety vyjmeme a na ten samý omastek primícháme červenou papriku s moukou a krátce ji osmažíme. Přilijeme vodu (2 dl) a promícháme. Do šťávy přidáme prolisovaný česnek, sůl podle chuti (asi 0.5 lžičky), kotlety vrátíme zpět a pod pokličkou dusíme přibližně 20 minut doměkka.

  • 6

    Oloupané a omyté brambory pokrájíme na čtvrtky, dáme do 1 litru vody s 1.5 lžičkou soli, kmínem, uvaříme doměkka a slijeme.

  • 7

    Cibuli očistíme a oloupeme. Slaninu pokrájíme na kostičky. V rendlíku na lžíci sádla usmažíme slaninu dozlatova, přidáme na ni kysané zelí, popřípadě ochutíme solí (0.5 lžičky), cukrem a bílým pepřem. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání deset minut a přimícháme uvařené fazole.

  • 8

    Na talíře dáme porce brambor, na brambory dáme přírodní kotlety, na ně položíme zelí s fazolemi a lžíci kysané smetany.

Komentáře k receptu