Přírodní skopové na zelenině
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 600 g Skopová kýta
- 150 g Petržel kořen
- 150 g Klobása skopová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Šalotka
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 dl Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 128 g
- Sodík 757 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 51.7 mg
- Draslík 1503.8 mg
- Vláknina 14152.2 mg
- Vitamín A 14152.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky, osušíme a rozkrojíme na velký plát. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sušenou majoránkou a poklademe klobásou, kterou jsme si zešikma nakrájeli na kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme na velmi tenké plátky. Omyté lístky saturejky (1 lžíce) pokrájíme na nudličky. Česnek se saturejkou rovnoměrně rozložíme po celém plátu, který svineme do rolády a ovážeme nití.
-
2
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné šalotky rozkrájíme na čtvrtky.
-
3
V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem, maso ze všech stran osmažíme dozlatova, přidáme zeleninu s cibulí, promícháme ji a na výpeku vedle masa ji krátce restujeme. Pak vše podlijeme vývarem, zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby péct. Za častého polévání výpekem maso pečeme přibližně 50 minut.
-
4
Mísu vyjmeme z trouby a opatrně lžící odebereme téměř všechen tuk. Podle chuti dosolíme, z masa odebereme nitě a pokrájíme na plátky.
-
5
Přírodní skopové podáváme horké, nejlépe na předehřátých talířích.