Beraní guláš se smetanou a fazolovými lusky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Skopové výsekové
  • 150 g Sádlo vepřové škvařené
  • 300 g Fazolové lusky zelené
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 4 ks Cibule
  • 1.5 dl Smetana zakysaná15%
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 841 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 257 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 416.6 mg
  • Vláknina 12793.2 mg
  • Vitamín A 12793.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme, přelijeme horkým odvarem ze saturejky. Z masa odřežeme tuk, který pokrájíme na drobné kostičky.

  • 2

    Očistíme a omyjeme cibule a mladé fazolové lusky. Cibuli pokrájíme nadrobno, lusky nakrájíme zešikma na kousky dlouhé přibližně 4 cm. V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku.

  • 3

    V hrnci si vyškvaříme tuk (lůj) z masa. Pak přidáme sádlo a rozpálíme ho. Přidáme cibuli, zpěníme ji dozlatova, přimícháme sladkou a pálivou papriku a pepř. Papriku krátce osmažíme (jen aby se nám rozpustila), přidáme maso a vše zprudka orestujeme. Podlijeme 3 dl vody, přidáme sůl a dusíme pod poklicí 35-40 minut. Když je maso téměř měkké, přimícháme fazolové lusky a bobkový list. Dále dusíme přibližně 20 minut.

  • 4

    Ke konci vaření přimícháme bílé víno, povaříme 1-2 minuty a za stálého míchání přilijeme smetanu. Krátce a pomalu (2 minuty) vaříme a odstavíme z plotny.

  • 5

    Dochutíme solí, pokud chceme mít guláš pikantnější, přimícháme trošku octa.

  • 6

    Beraní guláš podáváme horký.

Komentáře k receptu