Beraní guláš se smetanou a fazolovými lusky
Suroviny
- 800 g Skopové výsekové
- 150 g Sádlo vepřové škvařené
- 300 g Fazolové lusky zelené
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 4 ks Cibule
- 1.5 dl Smetana zakysaná15%
- 3 dl Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 72 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 416.6 mg
- Vláknina 12793.2 mg
- Vitamín A 12793.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme, přelijeme horkým odvarem ze saturejky. Z masa odřežeme tuk, který pokrájíme na drobné kostičky.
-
2
Očistíme a omyjeme cibule a mladé fazolové lusky. Cibuli pokrájíme nadrobno, lusky nakrájíme zešikma na kousky dlouhé přibližně 4 cm. V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku.
-
3
V hrnci si vyškvaříme tuk (lůj) z masa. Pak přidáme sádlo a rozpálíme ho. Přidáme cibuli, zpěníme ji dozlatova, přimícháme sladkou a pálivou papriku a pepř. Papriku krátce osmažíme (jen aby se nám rozpustila), přidáme maso a vše zprudka orestujeme. Podlijeme 3 dl vody, přidáme sůl a dusíme pod poklicí 35-40 minut. Když je maso téměř měkké, přimícháme fazolové lusky a bobkový list. Dále dusíme přibližně 20 minut.
-
4
Ke konci vaření přimícháme bílé víno, povaříme 1-2 minuty a za stálého míchání přilijeme smetanu. Krátce a pomalu (2 minuty) vaříme a odstavíme z plotny.
-
5
Dochutíme solí, pokud chceme mít guláš pikantnější, přimícháme trošku octa.
-
6
Beraní guláš podáváme horký.