Pečená kachna s nádivkou a medem
Suroviny
- 40 g Citronová kůra
- 300 g Kaštany jedlé
- 700 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Jablka
- 2 ks Cibule červená
- 2.5 kg Kachna domácí
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2325 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 198 g
- Sodík 401 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 380 mg
- Draslík 1539.3 mg
- Vláknina 10055.8 mg
- Vitamín A 10055.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.1 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jedlé kaštany křížem nařízneme a vaříme zhruba 15 minut ve vodě. Poté kaštany slijeme, necháme okapat a nakrájíme na kousky.
-
2
Z neoloupaných jablek vykrájíme jádřince a jablka nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na měsíčky. V misce plátky jablek smícháme s citronovou šťávou a strouhanou citronovou kůrou, přidáme cibuli a kaštany a dobře promícháme.
-
3
Kachnu očistíme, osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče. Vnitřek kachny naplníme směsí jablek, podlijeme pivem (80 ml odložíme) a pod poklicí pečeme v předehřáté troubě. V průběhu pečení kachnu přeléváme výpekem, vidlicí propícháme tučnější místa, aby vytékalo sádlo.
-
4
Po zhruba hodině poklici odstraníme poklici, kachnu potřeme medem smíchaným s odloženým pivem a dopečeme, až je maso měkké a kůrka křupavá.