Základní hnědá omáčka
Suroviny
- 200 g Celer - nať
- 200 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 200 g Protlak rajčatový
- 500 ml Víno červené
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 4.5 l Voda pitná
- 4 kg Telecí kosti
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 126 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 363.3 mg
- Vláknina 8747.7 mg
- Vitamín A 8747.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme 4,5litru vody, vložíme telecí kosti, nakrájenou zeleninu, utřený česnek a rajčatový protlak.
-
2
Přidáme nasekaný tymián, bobkové listy a červené víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří asi na 1litr. Poté přecedíme přes síto.
-
3
Rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a upražíme jíšku. Za stálého míchání přidáváme vývar a ještě 5min provaříme.
-
4
Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou.