Rýže se zeleninou a ořechy
Suroviny
- 75 g Meruňky sušené
- 25 g Ořechy Kešu
- 25 g Mandle plátky
- 200 g Cizrna konzervovaná
- 300 g Rýže Basmati
- 500 g Jogurt bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Mrkev kořen
- 4 ks Kardamom
- 2 ks Hřebíček
- 6 ks Cibulka jarní
- 1 ks Skořice celá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín římský
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 21 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 929.7 mg
- Vláknina 52862.9 mg
- Vitamín A 52862.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.5 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hřebíček, skořici a kardamom vložíme do plátěného sáčku. Propláchnutou rýži s kořením vaříme v 1l osolené vody asi 20 minut, scedíme a koření vyjmeme.
-
2
Oloupanou cibulku a mrkev nakrájíme na kolečka a spolu s nasekanými kešu oříšky, mandlemi a na kostičky nakrájenými meruňkami opékáme asi 10 minut na oleji. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme uvařenou rýži, nastrouhaný zázvor a scezenou cizrnu. Zvolna restujeme asi 5 minut.
-
3
Pokrm upravíme na talíře a podáváme s jogurtem smíchaným s nasekanou mátou.