Vývar z kostí s jáhlami
Suroviny
- 62.5 g Celer bulvový
- 100 g Jáhly - loupané proso
- 10 g Máslo čerstvé
- 7.5 g Máslo čerstvé
- 7.5 g Zelí hlávkové bílé
- 25 g Houby čerstvé
- 87.5 g Hovězí žebra
- 87.5 g Kosti hovězí morkové
- 87.5 g Hovězí oháňka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Rajčata
- 0.25 ks Petržel - nať
- 6.5 ks Pepř 4 barev
- 0.38 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.25 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 77 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 20.8 mg
- Draslík 252.8 mg
- Vláknina 50765.6 mg
- Vitamín A 50765.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly v sítu 2x spaříme a necháme okapat. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
-
2
Jáhly a houby dáme do hrnce, zalijeme (1.2 l) vývarem z kostí, přidáme kmín, dochutíme mořskou solí a pomalu vaříme asi 20-30 minut.
-
3
V pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme, povaříme ji ještě asi 5-7 minut a podáváme.
-
4
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
5
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
6
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
7
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.