Rýžové koláčky s pikantní omáčkou
Suroviny
- 115 g Vepřové maso mleté
- 115 g Rajčata Cherry
- 150 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Krevetová pasta
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibulka jarní
- 6 ks Chilli paprička sušená
- 4 ks Koriandr celý
- 10 ks Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 hrnek Voda pitná
- 1 hrnek Olej rostlinný
- 1 hrnek Kokosové mléko
- 1 hrnek Rýže jasmínová
- 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- 1 polévková lžíce Cukr palmový
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 2 polévková lžíce Datlová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2194 kcal
- Sacharidy 228 g
- Tuky 136 g
- Sodík 425 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 143 g
- Cholesterol 20.7 mg
- Draslík 3248.5 mg
- Vláknina 91833 mg
- Vitamín A 91833 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 279.3 mg
- Vitamín E 11.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z chilli papriček odstraníme stonky a většinu semínek. Na cca 20 min je namočíme do teplé vody, poté osušíme a dáme do hmoždíře. Přidáme sůl a rozdrtíme na prášek. Vložíme nakrájenou šalotku, posekaný česnek, koriandrový kořen a pepř a vše společně rozdrtíme na hrubší prášek.
-
2
Kokosové mléko vlijeme do hrnce a vaříme, dokud se nezačne srážet. Vmícháme rozdrcený kořeněný prášek a povaříme další 2-3 min. Poté vmícháme krevetovou pastu a vaříme ještě 1 min. Přidáme maso, důkladně promícháme a vaříme 5-10 min. Přisypeme nakrájená rajčátka, vmícháme rybí omáčku, palmový cukr a datlovou šťávu. Povaříme do zhoustnutí. Nakonec za stálého míchání přisypeme drcené burské oříšky, nadrobno nasekanou jarní cibulku, odstavíme a necháme vychladnout.
-
3
Rýži důkladně propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a zakryjeme hermetickou pokličkou. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme táhnout cca 15 min. Poklici sejmeme, rýži promícháme, vyklopíme na lehce vymaštěný plech a uhladíme. Vložíme do trouby a při nízké teplotě necháme schnout do druhého dne dotuha.
-
4
Vysušenou rýži vyklopíme a rozlámeme na menší kousky. Koláčky poté postupně osmažíme na rozpáleném oleji cca 1 min. Po vyjmutí necháme okapat a podáváme s omáčkou.