Rýžové vlasové nudle s jarními závitky
Suroviny
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 340 g Vepřová pečeně
- 55 g Nudle rýžové
- 115 g Fazolové výhonky
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 0.5 ks Okurka salátová
- 8 ks Rýžový papír
- 1 hrst Máta
- 3 stroužek Česnek
- 8 plátek Salát hlávkový
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 hrnek Ořechy burské pražené
- 1.5 hrnek Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Omáčka Hoisin
- 1 polévková lžíce Arašídová pomazánka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 50 g
- Sodík 683 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 115.3 mg
- Draslík 838.4 mg
- Vláknina 14690.8 mg
- Vitamín A 14690.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nudle necháme do změknutí namáčet v teplé vodě. Poté je scedíme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a povaříme 2 - 3 minuty. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev, ochutíme cukrem a přelijeme rybí omáčkou.
-
2
Připravíme závitky. Maso nakrájíme na nudličky, krevety uvaříme, odstraníme ulity a vnitřnosti a rozkrojíme na poloviny. Všechny rýžové papíry namočíme v míse s teplou vodou a položíme na pracovní plochu. Položíme na něj list salátu, 1 - 2 lžičky nudlové směsi, několik nudliček masa, pár fazolových výhonků a několik lístků máty. Srolujeme do válce, v polovině rolování přeložíme oba konce směrem do středu a do vzniklé štěrbiny vložíme dvě krevety. Přidáme několik kousků okurky nakrájené na nudličky a pár koriandrových lístků. Srolujeme do pevného balíčku. Hotové závitky klademe na talíř a zakryjeme vlhkou utěrkou.
-
3
Na arašídovou omáčku rozpálíme v malé pánvičce olej. Osmahneme na něm cca 1 min nadrobno nakrájený česnek a chilli papričku spolu s rajským protlakem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme arašídovou pomazánku, omáčku hoisin, cukr, šťávu vymačkanou z limety a důkladně promícháme. Na mírném ohni povaříme 3 - 4 minuty. Hotovou omáčku přelijeme do mísy, přidáme rozemleté burské oříšky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
-
4
Každý závitek překrojíme na dvě poloviny, ochutíme lžičkou arašídové omáčky a podáváme.