Kapr na modro v rosolu
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 40 g Želatina
- 160 ml Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 10 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Tymián sušený
- 1.5 l Voda pitná
- 1 l Vývar rybí
- 1.5 kg Kapr obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 75 g
- Sodík 827 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 2090.9 mg
- Vláknina 41492.2 mg
- Vitamín A 41492.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku povaříme asi 5 minut na silná kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu, rozpůlenou cibuli a koření. Zvlášť přivedeme do varu ocet.
-
2
Očištěného a rozpůleného kapra osolíme a vložíme do pekáče kůží nahoru a přelijeme horkým octem. Poté podle stran kapra přilijeme vývar i se zeleninou a kořením a vaříme zhruba 1/2 hodiny na mírném ohni. Rybu s nálevem necháme vychladnout.
-
3
V mezičase připravíme rosol. Použijeme vývar z kapra a vaříme. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat, poté slijeme vodu a želatinu vmícháme do rybího vývaru, který jsme odstavili ze sporáku. Dobře promícháme a přecedíme. Do čistého vývaru zašleháme bílky a na malém plameni vývar zahříváme (nevaříme), až se bílky srazí. Poté necháme vývar překapat přes husté síto.
-
4
Vychladlou rybu přeneseme na mísu, nakrájíme na kousky, ale držíme původní tvar ryby. Nejprve ji přelijeme slabou vrstvou prochladlého rosolu, necháme zatuhnout, poté ji přelijeme rosolem celou a dáme do chladu. Ztuhnout necháme i zbylý rosol, který nakrájíme na kostičky a zdobíme jím rybu na míse spolu s měsíčky citronu.