Vlčický králík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Celer bulvový
  • 60 g Cibule
  • 750 g Králičí maso
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 30 g Slanina vepřová
  • 25 g Petržel kořen
  • 50 g Houby nakládané
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 4 ks Jalovec
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 75 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 853 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 772 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 212.5 mg
  • Draslík 728.4 mg
  • Vláknina 3640.9 mg
  • Vitamín A 3640.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu pokrájíme na proužky. Nakládané hříbky scedíme a necháme odkapat.

  • 2

    Omytého králíka omyjeme, osušíme, rozporcujeme a prošpikujeme proužky slaniny. Porce králíka ještě osolíme a opepříme.

  • 3

    V pekáči rozehřejeme olej s máslem, zeleninu osmažíme dozlatova. Pak na zeleninu položíme porce králíka, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.

  • 4

    Králíka pečeme zakrytého pří 250 °C přibližně 30 minut, pak pokrývku odložíme a pečeme při mírnější teplotě (200 °C) přibližně dalších 30 minut. Často maso poléváme šťávou a otáčíme ho.

  • 5

    Upečeného králíka vyjmeme, odložíme do mísy a zakryjeme, abychom ho uchovali horkého. Zeleninu v pekáči poprášíme moukou, promícháme a osmažíme. Pak omáčku zředíme smetanou a hořčicí. Necháme přejít varem, vyjmeme bobkový list, kuličky koření, omáčku rozmixujeme. Dochutíme podle potřeby solí i podle chuti cukrem. Zamícháme nakládané houby a necháme přejít varem asi 3 minuty.

  • 6

    Porce králíka poléváme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu