Vepřová kýta podle rychtářky
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
- 120 g Slanina vepřová
- 60 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.5 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 55 g
- Sodík 587 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 161.2 mg
- Draslík 848.4 mg
- Vláknina 1582.2 mg
- Vitamín A 1582.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek utřeme se solí. Připravíme zálivku smícháním vína, pepře, papriky, cukru, worcesteru, sojové omáčky a oleje.
-
2
Kýtu nakrájíme na plátky, po okrajích nařízneme a z obou stran je natřeme česnekem utřeným se solí. Na pánvi vyškvaříme slaninu nakrájenou nadrobno. Vyjmeme škvarky a odložíme je a na tuku osmažíme plátky po obou stranách. Poté zalijeme připravenou zálivkou, zasypeme cibulí nakrájenou nadrobno a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obrátíme a je-li třeba, podlijeme horkou vodou. Když je maso téměř měkké, sundáme poklici a šťávu zredukujeme. Maso podáváme posypané slaninovými škvarky.