Plněné conchiglie se špenátem
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 275 g Špenát listový čerstvý
- 4 g Šafrán
- 200 g Těstoviny Conchiglie
- 250 g Sýr Ricotta
- 60 ml Olej olivový
- 90 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rajčatová pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 43 g
- Sodík 972 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 109.9 mg
- Draslík 1102.9 mg
- Vláknina 14808.2 mg
- Vitamín A 14808.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme zimní rajskou omáčku. 1 kus cibule, mrkev a celer nakrájíme najemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.
-
2
V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.
-
3
Přimícháme nakrájenou zeleninu spolu s bazalkou, tymiánem, oreganem a majoránkou. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.
-
4
Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přimícháme víno a dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Povaříme 45 minut, občas zamícháme.
-
5
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme těstoviny a vaříme 10 minut. Těstoviny slijeme, hrnec naplníme do poloviny studenou vodou a vložíme do ní těstoviny.
-
6
V hluboké pánvi zahřejeme máslo, vložíme 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Stále mícháme a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Přimícháme čerstvý očištěný špenát nakrájený na kousky, utřený česnek, šafránový prášek a nastrouhaný muškátový oříšek. Dle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme, zvýšíme teplotu, často mícháme a povaříme 8 minut, až je špenát měkký.
-
7
Zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň, mícháme a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří a špenát je poměrně suchý. Špenát přendáme do misky, přidáme ricottu a promícháme. Ochutnáme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Vložíme vejce a znovu promícháme.
-
8
Rajskou omáčku rozmixujeme, nalijeme do mísy a přilijeme zeleninový vývar spolu se smetanou. Promícháme a popřípadě dochutíme.
-
9
Polovinu omáčky nalijeme do zapékací formy. Postupně vyndaváme těstoviny z vody, vodu otřepeme a pomocí malé lžičky naplníme těstoviny špenátovou směsí. Polijeme je trochou zbývající omáčky a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut, až je pokrm horký. Před podáváním necháme 10 minut odstát.