Jelení guláš z r. 1952

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Slanina vepřová
  • 100 g Sádlo škvařené
  • 800 g Jelení plec
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Gulášové koření
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Feferony
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.5 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 480 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 491 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 26.2 mg
  • Draslík 215.5 mg
  • Vláknina 4462.6 mg
  • Vitamín A 4462.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku.

  • 2

    Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme.

  • 3

    Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso.

  • 4

    Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme.

Komentáře k receptu