Jelení guláš z r. 1952
Suroviny
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Sádlo škvařené
- 800 g Jelení plec
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Gulášové koření
- 4 ks Cibule
- 1 ks Feferony
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 480 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 29 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 26.2 mg
- Draslík 215.5 mg
- Vláknina 4462.6 mg
- Vitamín A 4462.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku.
-
2
Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme.
-
3
Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso.
-
4
Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme.