Špindlerovské svíčkové medailonky
Suroviny
- 500 g Hovězí svíčková
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Chřest sterilovaný
- 125 g Lusky zelené fazolové celé v mírně slaném nálevu
- 125 g Hrášek mražený
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule červená
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 27 g
- Sodík 679 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 542.5 mg
- Vláknina 4651.4 mg
- Vitamín A 4651.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a osušenou hovězí svíčkovou pokrájíme na medailonky o síle asi 2,5 cm, které roztlačíme pěstí (nebudeme je klepat masovou paličkou), opepříme, osolíme, v hlubší pánvi zprudka na rozpáleném oleji krátce orestujeme z obou stran dozlatova, ale uvnitř musí zůstat maso růžové. Maso vyjmeme, do výpeku přimícháme mouku, osmažíme ji dozlatova, přilijeme 2,5 dl hovězího vývaru. Vývar pomalu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Přidáme máslo (30 g), promícháme a odstavíme z plotny.
-
2
Špindlerovské řezy dáme na talíře, polijeme je výpekem, obložíme zeleninou, každou zvlášť a vedle sebe: prohřátý nakládaný chřest, zelené sterilované fazolové lusky, povařený mražený hrášek, kolečka usmažené červené cibule. Chřest posypeme opraženou strouhankou na másle a všechnu zeleninu polijeme rozpuštěným máslem (70 g).