Trdlouka - kroupouka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 286 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1387 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 7.3 mg
- Draslík 272.8 mg
- Vláknina 7309 mg
- Vitamín A 7309 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova.
-
2
Promyté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka (1 litr + 1 lžička sůl). Vaříme je přibližně 1 hodinu.
-
3
Pak kroupy scedíme, zalijeme přecezenou čerstvou krví, promícháme, zakryjeme a necháme odstát asi 15 minut, aby se obarvily - nepoužíváme žádný tuk!
-
4
Do připraveného vařícího masového vývaru (1.2 litru - zabijačkový vývar) pomalu a za stálého míchání kroupy s krví zavaříme. Vaříme je přibližně 10 minut. Polévku dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem, mletým kmínem a majoránkou a podle chuti solí.
-
5
Nakonec do ni přimícháme osmaženou cibulku a podáváme.