Hrachovka s opečenou žemlí
Suroviny
- 120 g Hrách
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Polévkové koření
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Žemle tuková
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.7 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 248 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 8 g
- Sodík 307 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 16.1 mg
- Vláknina 465 mg
- Vitamín A 465 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrách namočíme na několik hodin do studené vody. Pak ho scedíme, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou (1,5 litru) a dáme vařit. Do vody k hrachu přidáme sůl, majoránku, polévkové koření a pomalu vaříme hrách doměkka.
-
2
Mezitím nakrájíme tvrdší žemle na kostičky, osmažíme je v pánvi na sádle dozlatova. Pak je dáme do misky.
-
3
V druhé pánvi rozpustíme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku, usmažíme světlou jíšku, kterou před dovařením hrachu přimícháme do polévky. Ještě ji nakonec dochutíme prolisovaným česnekem a solí.
-
4
Na každou porci hrachovky dáme 1-2 lžíce opečené žemle a podáváme.