Pórková polévka s opečenými chlebovými hranolky
Suroviny
- 200 g Brambory
- 500 g Pórek
- 4 krajíc Chléb toastový
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 900 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 13 g
- Sodík 973 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 17.4 mg
- Draslík 571.9 mg
- Vláknina 10559.7 mg
- Vitamín A 10559.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, očištěný pórek nakrájíme na kolečka a 2 lžíce ponecháme stranou na posypání polévky.
-
2
V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme brambory a osmažíme je. Vsypeme pórek a vše prohřejeme. Zalijeme vývarem a pod pokličkou asi 20 minut povaříme.
-
3
Potom polévku rozmixujeme, vmícháme smetanu a znovu prohřejeme. Nakonec polévku ochutíme solí, kořením, citronovou šťávou a worcesterem.
-
4
Plátky toastového chleba opečeme na zbylém másle a nakrájíme na hranolky.
-
5
Polévku rozdělíme do misek a posypeme pórkem a chlebovými nudličkami.