Kohoutek v ryzlinku s hroznovým vínem
Suroviny
- 300 g Hroznové víno
- 100 g Slanina vepřová
- 250 g Šalotka
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Estragon
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 0.375 l Víno bílé
- 1 kg Kapoun
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Slivovice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 999 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 64 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 29 mg
- Draslík 600 mg
- Vláknina 2196.5 mg
- Vitamín A 2196.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapouna rozporcujeme na 8-10 dílků a do masa vetřeme pepř a sůl. Slaninu bez kůže nakrájíme na kostičky, oloupeme cibuli a česnek. Estragon opláchneme a lístky otrháme.
-
2
V hrnci rozpálíme olej s polovinou másla a kousky masa na něm krátce, zprudka orestujeme a poté vyjmeme. Ve zbytku tuku necháme rozškvařit slaninu, přidáme celou cibuli a česnek a krátce osmahneme. Vmícháme estragon a zalijeme vínem. Vložíme zpět maso, přidáme bobkový list a zakryté dusíme na mírném ohni cca 45 min.
-
3
Po 30ti minutách omyjeme a otrháme kuličky vína. Zahřejeme máslo a necháme v něm rozpustit moučkový cukr. Na tomto základu krátce osmahneme hroznové víno. Oflambujeme pomocí pálenky, dochutíme citronovou šťávou. Hroznové víno a maso rozdělíme na talíře a ihned podáváme.