Jehněčí kýta s jogurtovo-tymiánovou krustou
Suroviny
- 100 g Jogurt z ovčího mléka
- 400 ml Masový vývar
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.3 kg Jehněčí kýta
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 54 g
- Sodík 775 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 219.5 mg
- Draslík 1040.6 mg
- Vláknina 1494.8 mg
- Vitamín A 1494.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vrstvu tuku na kýtě odřízneme. V hrnci přivedeme k varu 1/2l osolené vody, vložíme maso a na mírném ohni povaříme cca 30min. Mezitím kýtu jednou obrátíme.
-
2
Troubu předehřejeme na 180C. Olej vlijeme do velkého pekáče. Jogurt rozmícháme s rajčatovým protlakem, paprikou, tymiánem, římským kmínem, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme prolisovaný česnek.
-
3
Předvařenou kýtu vyjmeme, necháme okapat a položíme do pekáče. Potřeme jogurtovou směsí a pečeme na střední liště trouby nejprve 30min. Poté přilijeme zahřátý vývar a pečeme dalších 45-50min. Průběžně poléváme.
-
4
Hotovou kýtune necháme 10min odpočinout, nakrájíme na plátky a podáváme.