Mřížkovaný medovník
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Hřebíček
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 0.5 šálek Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 6 polévková lžíce Marmeláda ostružinová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 10 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 49.9 mg
- Draslík 32.2 mg
- Vláknina 2534.2 mg
- Vitamín A 2534.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pracovní ploše smícháme mouku se solí a moučkovým cukrem. Přidáme máslo, ohřátý tekutý med, 1 vejce, jedlou sodu, skořici, nadrcený hřebíček a citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme těsto.
-
2
Dvě třetiny těsta rozválíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme marmeládou, posypeme mletými ořechy a poklademe zbylým těstem nakrájeným na proužky. Z proužků vytvoříme mřížkování.
-
3
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
-
4
Po vychladnutí nakrájíme na čtverce a podáváme.