Polévka s liškami a bramborovými noky
Suroviny
- 100 g Bramborové noky
- 200 g Lišky čerstvé
- 80 g Česnek medvědí
- 80 g Pampeliškové listy
- 80 g Saturejka
- 80 g Řeřicha
- 200 g Kančí maso
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 80 g Petržel kudrnka
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Koření Zvěřina
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 15 g
- Sodík 373 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 16 mg
- Draslík 744.4 mg
- Vláknina 27072 mg
- Vitamín A 27072 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a pokrájíme na nudličky kančí maso na guláš, které dáme do mísy, osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, zalijeme 2 dl červeného vína a necháme marinovat 1 hodinu.
-
2
Lišky očistíme, omyjeme, větší plodnice pokrájíme, malé necháme vcelku. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Mladé zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
-
3
Omyté bylinky: česnek medvědí, pampeliškové listy, řeřichu, saturejku a petrželku kudrnku pokrájíme nadrobno a odložíme do misky (použijeme na ozdobení).
-
4
V hrnci rozpálíme máslo s olejem, na kterém orestujeme cibuli, přidáme maso, které posypeme zvěřinovým kořením, promícháme a chvíli za stálého míchání dusíme asi 5 minut, přidáme lišky a dusíme společně asi 5 - 7 minut.
-
5
Pak přilijeme 1 litr vody, přidáme bobkový list a když přijde polévka k varu, snížíme teplotu a vaříme 20-25 minut (až bude maso měkké).
-
6
Asi 10 minut před dovařením doložíme fazolové lusky a bramborové noky.
-
7
Hotovou polévku posypeme petrželkou a podáváme.