Zajíc po královsku
Suroviny
- 120 g Cibule
- 100 g Játra kuřecí
- 30 g Máslo čerstvé
- 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mrkev kořen
- 300 g Vepřová krkovička
- 150 g Vepřová plec
- 2 g Jalovec
- 100 g Játra kachní
- 2500 g Zaječí maso
- 100 g Játra zaječí
- 1550 ml Víno červené
- 30 ml Ocet vinný
- 700 ml Vývar telecí
- 30 ml Koňak Armaňak
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 4 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor celý
- 1 špetka Hřebíček
- 1 špetka Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 39 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 295.2 mg
- Draslík 1049.5 mg
- Vláknina 1433.4 mg
- Vitamín A 1433.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zajíce vykostíme, osolíme, opepříme a dáme stranou.
-
2
Zaječí maso, srdce, játra, krkovičku a drůběží játra smícháme, osolíme, opepříme a přidáme hřebíček, zázvor, tymián, 2 kuličky jalovce a muškátový oříšek.
-
3
Zalijeme 50ml vína a 30ml koňaku a necháme marinovat přes noc.
-
4
Marinovanou směs umeleme, smícháme s marinádou, vejcem a moukou.
-
5
Vzniklou nádivkou naplníme zajíce, přidáme kachní játra. Zajíce dobře zašijeme a přendáme do pekáče.
-
6
Přisypeme pokrájenou zeleninu, zbytek koření, podlijeme zbytkem vína a octem.
-
7
Vše necháme marinovat 120 minut.
-
8
Marinovanou roládu a zeleninu necháme osmahnout 20 minut na rozpálené pánvi.
-
9
Marinádu 5 minut povaříme a poté přilijeme k osmažené roládě a zelenině.
-
10
Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a dusíme 150 minut. Poté maso vyjmeme.
-
11
Rozpuštěné máslo smícháme s moukou a směsí zahustíme omáčku.
-
12
Roládu servírujeme pokrájenou na plátky, přelitou omáčkou.