Pikantní hráškový bujon s chilli
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Hrášek mražený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Feferony
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1067 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 93 g
- Sodík 2349 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 878.4 mg
- Vláknina 10418.9 mg
- Vitamín A 10418.9 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mražený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme ho odkapat. Z omytého koriandru otrháme lístky a odložíme je na ozdobení polévky. Malou chilli papričku a malou zelenou feferonku omyjeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Chilli papričku posekáme nadrobno, feferonku nakrájíme na proužky.
-
2
V hrnci si na rozpáleném oleji podusíme hrášek, přimícháme chilli papričku, kmín, špetku muškátového oříšku, promícháme a zalijeme
-
3
1 litrem holubího bujonu. Vaříme pomalu přibližně 7 minut.
-
4
Přimícháme 2 lžíce Sherry brandy a pokrájenou feferonku.
-
5
Každou porci ozdobíme omytými lístky koriandru a podáváme.
-
6
Bujon z holoubat [30620]:
-
7
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
9
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
10
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
11
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
12
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.