Holubí bujon se zeleninovým tofu
Suroviny
- 70 g Tofu zeleninové
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1037 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 95 g
- Sodík 2349 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 843.9 mg
- Vláknina 9065.7 mg
- Vitamín A 9065.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninové tofu pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty rozdělíme na menší kousky. Jednu malou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci si rozehřejeme olej a rozmarýn s chilli papričkou krátce orestujeme, přilijeme 1 litr holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6-8 minut, přidáme tofu sýr, vaříme ještě dalších 8 minut a podáváme.
-
3
Bujon z holoubat [30620]:
-
4
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
5
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
6
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
7
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
8
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
9
Vývar necháme vychladit (nejlépe několik hodin v chladničce), pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.