Žampionová polévka s fenyklem
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
- 200 g Fenykl čerstvý
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule
- 3 ks Jalovec
- 200 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Fenykl obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3690 kcal
- Sacharidy 613 g
- Tuky 17270 g
- Sodík 990 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 2109.6 mg
- Vláknina 485399 mg
- Vitamín A 485399 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 153.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme žampiony, šalotku, fenykl a vše pokrájíme na tenké plátky.
-
2
V hrnci na bylinkovém másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme žampiony s fenyklem, okořeníme mletým chilli, drceným kmínem a dusíme přibližně 3-5 minut.
-
3
Přilijeme 1 litr houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8 minut. Polévku dochutíme mořskou solí, posypeme omytou drobně pokrájenou natí z fenyklu a podáváme.
-
4
Bujon z hub [30579]:
-
5
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
7
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
8
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
9
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
10
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.