Houbová polévka s kari kořením
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 75 g Ucho Jidášovo
- 100 g Rýže dlouhozrnná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Česnek sušený
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 200 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 5 ks Cibule lahůdková
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3680 kcal
- Sacharidy 605 g
- Tuky 17273 g
- Sodík 1193 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1469.3 mg
- Vláknina 462640 mg
- Vitamín A 462640 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 150.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby - Jidášovo ucho - opláchneme a namočíme ve 2 dl houbového bujonu. Po 10 minutách houby scedíme.
-
2
Očistíme a omyjeme lahůdkovou cibuli, česnek a zeleninu pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném bylinkovém másle zeleninu podusíme, okořeníme ji kari kořením, mletým kmínem, černým pepřem, přilijeme 1 litr houbového bujonu a přivedeme k varu.
-
3
Vložíme houby, (dáváme pozor, aby se nám rýže nerozvařila). Polévku osolíme a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
-
4
Každou porci polévky posypeme omytými lístky řeřichy.
-
5
Bujon z hub [30579]:
-
6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.