Hovězí maso s artyčoky a olivami
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
- 100 g Olivy černé
- 125 ml Víno bílé
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Artyčoky
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1150 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 108.8 mg
- Draslík 1990.5 mg
- Vláknina 56762.2 mg
- Vitamín A 56762.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrole na lžíci rozehřátého olivového oleje zprudka opečeme omyté maso, vyjmeme a necháme stranou.
-
2
Z artyčoků odstraníme vrchní listy a lodyhu, vložíme je do misky s vodou a citronem.
-
3
Do kastrolu přidáme ještě lžíci oleje, zahřejeme a vložíme prolisovaný česnek a oloupané rozpůlené jarní cibulky. Smažíme 2-3 minuty, přilijeme víno a povaříme 1 minutu.
-
4
Potom přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak, nasekané oregano, sůl a pepř. Přivedeme k varu, vložíme opečené hovězí maso a na čtvrtky nakrájené artyčoky. Pokrm pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.
-
5
Chvíli před dopečením přidáme vypeckované černé olivy.
-
6
Měkké maso nakrájíme na plátky, upravíme na talíře a obložíme zeleninou. Přelijeme omáčkou a podáváme.