Polévka s pekingským zelím
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 50 g Slanina vepřová
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Zelí čínské
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 78 g
- Sodík 2705 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 26.5 mg
- Draslík 886.9 mg
- Vláknina 30723.6 mg
- Vitamín A 30723.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104.7 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a opláchnuté pekingské (čínské) zelí pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky, které v hrnci rozpustíme, přidáme zelí, mletý kmín, promícháme a dusíme přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a přivedeme k varu.
-
3
Dva omyté svazky koriandru (2 lžíce) svážeme a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 10 minut.
-
4
Pak bujon pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.