Rybí cuketová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Cuketa
  • 300 g Rajčata
  • 100 g Krevety tygří - loupané
  • 80 g Paprika zelená
  • 80 g Paprika žlutá
  • 80 g Paprika červená
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 650 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1514 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 82.7 mg
  • Draslík 1276.4 mg
  • Vláknina 8198.8 mg
  • Vitamín A 8198.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme papriky, rozkrojíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na nudličky. Omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme česnek, krátce orestujeme, pak přidáme papriky a dusíme 2-4 minuty. Přidáme pokrájenou cuketu, uvařené krevety, promícháme, zalijeme bujonem z mušlí (1 litr) a vaříme asi 5-6 minut.

  • 3

    Polévku osolíme a okořeníme podle chuti mletým chilli a podáváme.

  • 4

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 5

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 6

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 7

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř, chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 8

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 9

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu