Rybí cuketová polévka
Suroviny
- 150 g Cuketa
- 300 g Rajčata
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 80 g Paprika zelená
- 80 g Paprika žlutá
- 80 g Paprika červená
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1514 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 82.7 mg
- Draslík 1276.4 mg
- Vláknina 8198.8 mg
- Vitamín A 8198.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme papriky, rozkrojíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na nudličky. Omytou cuketu pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme česnek, krátce orestujeme, pak přidáme papriky a dusíme 2-4 minuty. Přidáme pokrájenou cuketu, uvařené krevety, promícháme, zalijeme bujonem z mušlí (1 litr) a vaříme asi 5-6 minut.
-
3
Polévku osolíme a okořeníme podle chuti mletým chilli a podáváme.
-
4
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
5
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
6
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
7
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř, chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá, pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
8
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
9
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.