Rybí pochoutková polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Rukola
- 100 g Čekanka
- 400 g Síh filety
- 500 g Rybí hlavy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 696 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 128 g
- Sodík 1338 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 167 mg
- Draslík 1440.6 mg
- Vláknina 16849.3 mg
- Vitamín A 16849.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety ze síhů osušíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na hranolky. Prorostlou slaninu rozkrájíme na proužky,
-
2
omytou rukolu a salát Radiccio (červenou italskou čekanku) krájíme na nudličky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci rozpustíme slaninu s máslem, přidáme zeleninu, kousky ryb, promícháme a vše podusíme přibližně 5 minut. Přilijeme litr rybího vývaru, povaříme při mírné teplotě přibližně 6 minut, osolíme, opepříme podle chuti a podáváme.
-
4
Rybí vývar z více druhů ryb:
-
5
Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli rozkrájíme.
-
6
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud je máme k dispozici).
-
7
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, poté přilijeme 0,5 dl bílého vína a litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.