Vínový bujon z pernaté zvěře
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Kuřecí drůbky
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 113 g
- Sodík 457 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 308.5 mg
- Draslík 1316.6 mg
- Vláknina 12747 mg
- Vitamín A 12747 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky, očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
2
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme jej do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme použít do různých polévek.
-
3
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.