Husí houbová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 450 g Játra husí
- 300 g Hříbky čerstvé
- 800 g Husí drůbky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 120 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 612.4 mg
- Draslík 1306.6 mg
- Vláknina 11931.8 mg
- Vitamín A 11931.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 69.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby - nejlépe čerstvé hřiby, omyjeme a nakrájíme na plátky.
-
2
Husí omytá játra pokrájíme na hranolky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Omytou petrželku kudrnku posekáme nadrobno.
-
3
V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem s chilli, promícháme a krátce smažíme (asi 5 minut).
-
4
Přilijeme 1 litr husího bujonu a polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 6 - 8 minut.
-
5
Polévku dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme.
-
6
Husí bujon [29083]:
-
7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
9
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.