Husí vývar s klobásou
Suroviny
- 150 g Klobása Chorizo
- 200 g Husí stehna
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 997 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 215 g
- Sodík 939 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 51 mg
- Draslík 1125.9 mg
- Vláknina 18027.1 mg
- Vitamín A 18027.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 132.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnekovou klobásu pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Do 1 litru husího vývaru vložíme omyté husí stehno. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, barevný pepř a bobkový list.
-
3
Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso zbavíme kůže a pokrájíme na kousky. Vrátíme je zpět do polévky spolu s česnekovou klobásou a vaříme 10 minut.
-
4
Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína, posypeme petrželkou a servírujeme.
-
5
Husí bujon [29083]:
-
6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.