Husí polévka s rajčaty
Suroviny
- 200 g Vepřová kýta
- 200 g Fazole červené sterilované
- 200 g Rajčata
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 118 g
- Sodík 917 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 61.5 mg
- Draslík 1106.8 mg
- Vláknina 16941.7 mg
- Vitamín A 16941.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou (vařenou) vepřovou kýtu pokrájíme na plátky. Konzervované červené fazole scedíme. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
Rajčata omyjeme, spaříme a pokrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci rozpálíme husí sádlo, zpěníme cibuli s česnekem, přidáme fazole, rajčata, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a dusíme 2 -4 minuty. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, vložíme do plátky uzeného masa, přimícháme majoránku, rajský protlak a vaříme 5 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, 1 dl červeného vína a podáváme.
-
5
Husí bujon [29083]:
-
6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.