Papriková husí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 250 g Paprika červená
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 200 g Listové těsto
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1033 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 128 g
  • Sodík 881 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 94.3 mg
  • Draslík 898.2 mg
  • Vláknina 16026 mg
  • Vitamín A 16026 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 145.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 2 - 3 cm silný. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a vykrojíme formičkou malé hvězdičky, které dáme na plech s pečícím papírem a v předem rozehřáté troubě při 180°C je dozlatova upečeme (pečeme asi 10 minut).

  • 2

    Červené papriky omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Česnek a cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v hrnci na másle je podusíme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, chilli a kmínem.

  • 3

    Polévku nalijeme do talířů, posypeme hvězdičkami z listového těsta a podáváme.

  • 4

    Husí bujon [29083]:

  • 5

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 6

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 7

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 8

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 9

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu