Papriková husí polévka
Suroviny
- 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 250 g Paprika červená
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 200 g Listové těsto
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1033 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 128 g
- Sodík 881 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 94.3 mg
- Draslík 898.2 mg
- Vláknina 16026 mg
- Vitamín A 16026 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 145.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 2 - 3 cm silný. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a vykrojíme formičkou malé hvězdičky, které dáme na plech s pečícím papírem a v předem rozehřáté troubě při 180°C je dozlatova upečeme (pečeme asi 10 minut).
-
2
Červené papriky omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Česnek a cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v hrnci na másle je podusíme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, chilli a kmínem.
-
3
Polévku nalijeme do talířů, posypeme hvězdičkami z listového těsta a podáváme.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.