Prejtová polévka s játrovou paštikou
Suroviny
- 300 g Prejt
- 200 g Zelí kysané
- 100 g Paštika z husích jater
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 cl Víno šumivé (sekt)
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1124 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 127 g
- Sodík 935 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 70.5 mg
- Draslík 773.5 mg
- Vláknina 14811.5 mg
- Vitamín A 14811.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a v hrnci na husím sádle zpěníme dorůžova. Přidáme prejt, ochutíme pepřem, solí (1/2 lžičky), mletým kmínem a majoránkou. Promícháme, zalijeme 1 litrem husího bujonu.
-
2
Pomalu při mírné teplotě polévku vaříme, přidáme odkapané kysané zelí, 2 cl sektu a vaříme 10 minut.
-
3
Játrovou husí paštiku smícháme v misce se zakysanou smetanou, pepřem, pomalu vmícháme do polévky a povaříme 3-4 minuty.
-
4
Podle chuti dosolíme a podáváme.
-
5
Husí bujon [29083]:
-
6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.