Lázeňský husí bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 0.2 cl Becherovka
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 713 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 110 g
  • Sodík 566 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 28 mg
  • Draslík 724.3 mg
  • Vláknina 11850.2 mg
  • Vitamín A 11850.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané cibule pokrájíme nadrobno a v hrnci na husím sádle je zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky.

  • 2

    Omytý čerstvý kopr drobně pokrájíme a přidáme těsně před podáváním do bujonu.

  • 3

    Husí bujon [29083]:

  • 4

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 5

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 6

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 7

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 8

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu