Lázeňský husí bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 0.2 cl Becherovka
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 110 g
- Sodík 566 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 28 mg
- Draslík 724.3 mg
- Vláknina 11850.2 mg
- Vitamín A 11850.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané cibule pokrájíme nadrobno a v hrnci na husím sádle je zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky.
-
2
Omytý čerstvý kopr drobně pokrájíme a přidáme těsně před podáváním do bujonu.
-
3
Husí bujon [29083]:
-
4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
6
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.