Husí bramborová polévka
Suroviny
- 200 g Brambory
- 40 g Máslo čerstvé
- 70 g Křen
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor mletý
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 111 g
- Sodík 865 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 35.4 mg
- Draslík 904.8 mg
- Vláknina 13427.8 mg
- Vitamín A 13427.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, přisypeme mletou papriku, promícháme a postupně, za stálého míchání (aby se neutvořily hrudky) zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme pokrájené brambory a vaříme 10 -12 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
3
Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme, dáme do misky, přidáme k němu 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce zakysané smetany a 3 lžíce šlehačky. Směs dobře vymícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme s omytým, drobně nakrájeným koprem.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.