Zeleninová kachní polévka se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Pórek
  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 150 g Játra kuřecí
  • 150 g Kuřecí srdíčka
  • 150 g Žaludky drůbeží
  • 200 g Topinambury
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 4 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Kachna mražená
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1622 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 361 g
  • Sodík 799 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 224.4 mg
  • Draslík 1113.8 mg
  • Vláknina 26453.8 mg
  • Vitamín A 26453.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 107 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Topinambury oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev s petrželí a pórkem omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.

  • 2

    V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme 5 minut, ochutíme solí, pepřem, chilli, sladkou paprikou a zalijeme 1 litrem kachního bujonu. Zeleninu povaříme 10 minut.

  • 3

    V pánvi osmažíme dozlatova na proužky pokrájenou hodně prorostlou uzenou slaninu a odložíme ji do misky.

  • 4

    Na každou porci polévky dáme osmažené proužky slaniny a podáváme.

  • 5

    Bujon z kachny [29086]:

  • 6

    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.

  • 7

    Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.

  • 8

    Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.

  • 9

    Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.

  • 10

    Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo jej znovu přecedíme).

  • 11

    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře k receptu