Zeleninová kachní polévka se slaninou
Suroviny
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Pórek
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 150 g Žaludky drůbeží
- 200 g Topinambury
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1622 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 361 g
- Sodík 799 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 224.4 mg
- Draslík 1113.8 mg
- Vláknina 26453.8 mg
- Vitamín A 26453.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 107 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Topinambury oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev s petrželí a pórkem omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme 5 minut, ochutíme solí, pepřem, chilli, sladkou paprikou a zalijeme 1 litrem kachního bujonu. Zeleninu povaříme 10 minut.
-
3
V pánvi osmažíme dozlatova na proužky pokrájenou hodně prorostlou uzenou slaninu a odložíme ji do misky.
-
4
Na každou porci polévky dáme osmažené proužky slaniny a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo jej znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.