Husí bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 590 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 100 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 601.6 mg
- Vláknina 8865.7 mg
- Vitamín A 8865.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
2
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
3
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
4
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
5
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.