Červená zvěřinová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Zázvor celý
  • 400 g Zelí hlávkové červené
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Jablka
  • 2 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Cibule červená
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Víno červené
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 133.3 mg
  • Draslík 1723.9 mg
  • Vláknina 42486.4 mg
  • Vitamín A 42486.4 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 160.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červené cibule a červená jablka oloupeme a omyjeme. Jablka pokrájíme na kostičky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, zeleninu s jablkem zpěníme a pak pod pokličkou podusíme přibližně 7 minut.

  • 3

    Přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme a pomalu vaříme přibližně 10 minut.

  • 4

    Po 5 minutách vaření polévku ochutíme červeným vínem, solí, mletým hřebíčkem a mletým zázvorem.

  • 5

    Nakonec do polévky zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.

  • 6

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 7

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 8

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 9

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 10

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 11

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu