Slepičí bujon na čínský způsob
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Sójové výhonky
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Chilli paprička
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Likér Cointreau
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 139 g
- Sodík 786 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 209 mg
- Draslík 1479.9 mg
- Vláknina 14927.8 mg
- Vitamín A 14927.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí uzená prsa nakrájíme na nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném bylinkovém másle chilli se sójovými klíčky krátce podusíme.
-
2
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
-
3
Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, pomalu přimícháme pomerančovou směs, přidáme chilli se sójovými klíčky a pomalu vaříme 3-5 minut a podle chuti přidáme 1-2 lžičky sójové omáčky.
-
4
Bujon podáváme ozdobený kerblíkem.
-
5
Slepičí bujon [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
7
Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.