Zvěřinový vývar s knedlíčky
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Kančí maso
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Těstoviny čtyřvaječné
- 40 g Petržel - nať
- 80 g Strouhanka
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 0.5 polévková lžíce Estragon
- 2 polévková lžíce Beárnská omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 132 g
- Sodík 556 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 209.9 mg
- Draslík 1427.4 mg
- Vláknina 17337.5 mg
- Vitamín A 17337.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme směs na zvěřinové knedlíčky: Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a dáme ji do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté zvěřinové maso (gulášové), chilli, celé vajíčko, pepř, sůl a strouhanku. Vše důkladně prohněteme.
-
2
Omyté estragonové lístky odložíme do misky.
-
3
Drobnou těstovinu (např. ve tvaru mušliček) uvaříme zvlášť v mírně osolené vodě podle návodu. Uvařené scedíme, propláchneme pod studenou vodou a odložíme do misky.
-
4
Z masové směsi vytvarujeme knedlíčky, které dáme zavařit do 1 litru zvěřinového bujonu. Pomalu je vaříme přibližně 10 minut. Během doby vaření polévku dochutíme 2 lžícemi omáčky, solí, mletým novým kořením a 2 lžícemi portského vína.
-
5
Když jsou knedlíčky uvařené, přimícháme do vývaru těstovinu, estragonové lístky a podáváme.
-
6
Zvěřinový bujon [28678]:
-
7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.