Zvěřinový vývar s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Kančí maso
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Těstoviny čtyřvaječné
  • 40 g Petržel - nať
  • 80 g Strouhanka
  • 30 g Zázvor celý
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Víno portské
  • 0.5 polévková lžíce Estragon
  • 2 polévková lžíce Beárnská omáčka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 740 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 556 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 209.9 mg
  • Draslík 1427.4 mg
  • Vláknina 17337.5 mg
  • Vitamín A 17337.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme směs na zvěřinové knedlíčky: Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a dáme ji do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté zvěřinové maso (gulášové), chilli, celé vajíčko, pepř, sůl a strouhanku. Vše důkladně prohněteme.

  • 2

    Omyté estragonové lístky odložíme do misky.

  • 3

    Drobnou těstovinu (např. ve tvaru mušliček) uvaříme zvlášť v mírně osolené vodě podle návodu. Uvařené scedíme, propláchneme pod studenou vodou a odložíme do misky.

  • 4

    Z masové směsi vytvarujeme knedlíčky, které dáme zavařit do 1 litru zvěřinového bujonu. Pomalu je vaříme přibližně 10 minut. Během doby vaření polévku dochutíme 2 lžícemi omáčky, solí, mletým novým kořením a 2 lžícemi portského vína.

  • 5

    Když jsou knedlíčky uvařené, přimícháme do vývaru těstovinu, estragonové lístky a podáváme.

  • 6

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 7

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 8

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 9

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 10

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 11

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu