Myslivecký bujon s pečeným masem
Suroviny
- 200 g Srnčí maso pečené
- 200 g Celer bulvový
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 40 g Celer - nať
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Kroupy ječné
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 5 ks Jalovec
- 2 ks Jalovec
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 128 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 1451.3 mg
- Vláknina 44033.3 mg
- Vitamín A 44033.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Upečené maso ze zvěřiny pokrájíme na kousky velikosti sousta.
-
2
Kroupy dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme 3 dl zvěřinového bujonu a pomalu je vaříme doměkka přibližně 20 minut.
-
3
Mezitím si v druhém hrnci přivedeme k varu 0,7 litru zvěřinového bujonu.
-
4
V hmoždíři roztlučeme jalovec s novým kořením, bobkovým listem a pepř 4 barev. Roztlučené koření pomalu vaříme v bujonu 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme ho znovu vařit. Když přijde k varu, teplotu snížíme a vložíme do něj pokrájené pečené maso, uvařené kroupy a spolu vaříme 10 minut Podle potřeby dochutíme solí.
-
5
Bujon s masem posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
-
6
Zvěřinový bujon [28678]:
-
7
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
8
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
9
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
10
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
11
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.