Cibulový telecí bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 150 g Kedlubna
- 20 g Máslo čerstvé
- 80 g Pórek
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Sardelové řezy
- 2 ks Petržel kořen
- 2 špetka Šafrán
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 196 g
- Sodík 1910 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 277.7 mg
- Draslík 1509.1 mg
- Vláknina 18701.7 mg
- Vitamín A 18701.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Sardelové řezy nakrájíme na malé kousky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Tymián omyjeme a otrháme lístky.
-
2
V hrnci rozpálíme máslo s olejem, cibuli s tymiánem osmažíme dorůžova, pak přilijeme 1 litr telecího bujonu a cibuli pomalu vaříme 8 minut. Po 5 minutách vaření dáme do polévky pokrájený pórek. Polévku ochutíme solí, mletým šafránem a bílým pepřem.
-
3
Nakonec do polévky dáme pokrájené sardelové filety a podáváme. Telecí masový bujon [27974]:
-
4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.