Telecí bujon se šneky
Suroviny
- 200 g Sterilovaní šneci v hovězím bujonu
- 200 g Žampiony čerstvé
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1.5 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Skořice mletá
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 197 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 255 mg
- Draslík 1396.6 mg
- Vláknina 17412.9 mg
- Vitamín A 17412.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šneky z konzervy scedíme a necháme odkapat. Čerstvé žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké plátky.
-
2
Očistíme česnek se zázvorem a vše drobně pokrájíme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme postupně česnek, zázvor a restujeme po 2 min. Pak přimícháme šneky, žampiony, ochutíme je špetkou muškátového oříšku, skořicí, hřebíčkem, chilli a solí. Promícháme a pomalu restujeme 5 min. Pak vše zalijeme 1 litrem telecího bujonu a povaříme 5-6 minut.
-
4
Nakonec do polévky přimícháme Sherry brandy a každou porci podáváme
-
5
posypanou petrželovou natí.
-
6
Telecí masový bujon [27974]:
-
7
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
8
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
9
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
10
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
11
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.