Telecí rajská polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rajčata
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Víno portské
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 518 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 774 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 246.4 mg
  • Draslík 1478.4 mg
  • Vláknina 19356.9 mg
  • Vitamín A 19356.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 131.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky, které rozmixujeme. V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého telecího bujonu, přidáme rozmixovaná rajčata, bobkový list a nové koření.

  • 2

    Čerstvé oregano, tymián a majoránku omyjeme, drobně pokrájíme a přidáme do polévky. Dochutíme ji solí, cukrem, pepřem, mletým hřebíčkem a vaříme přibližně 5 - 7 minut.

  • 3

    1 lžičku kukuřičného škrobu rozmícháme ve 3 lžicích vody a přimícháme do polévky. Nakonec rajskou polévku dochutíme 3 lžícemi portského vína.

  • 4

    Každou porci polévky podáváme ozdobenou zakysanou smetanou.

  • 5

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 6

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 7

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 8

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 10

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu