Masová telecí polévka
Suroviny
- 250 g Telecí kýta
- 100 g Nudle domácí
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 70 g Hrášek mražený
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 194 g
- Sodík 843 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 291.8 mg
- Draslík 1482.4 mg
- Vláknina 17794.8 mg
- Vitamín A 17794.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Telecí kýtu omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozpálíme olej a pokrájené maso za stálého míchání restujeme dozlatova. Ochutíme je solí, pepřem, mletým chilli a paprikou. Maso zalijeme 1 litrem čistého bujonu a pomalu vaříme 15 minut. 5 minut před dokončením přidáme mražený zelený hrášek a domácí nudle, které vaříme jen 1-2 minuty.
-
3
Telecí masový bujon [27974]:
-
4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.